Sales: +44(0) 28 9030 1946

Recent Projects

Lynn Library, QUB - October 2014

Glassmarque was recently awarded the prestigious contract for the Refurbishment & Conservation of windows in the Lynn Library, Queen's University Belfast. This project took several months to complete.

This project includes the indoor & outdoor refurbishment of windows along with a new 11 metre tall glass screen facade.  The entrance will be reorganised and a new International & Postgraduate Student Centre will be created offering teaching, study and social space.  The project is part of the University's Capital Plan for the next 10 years which will see a £350 million investment in further developing Queen's.

The History of Lynn Library - In 1865, William Henry Lynn from the firm of Lanyon, Lynn and Lanyon was appointed to design a library for the recently constructed Queen's University Belfast.  The front section was constructed between 1866 and 1868 in a vibrant Ruskinian Gothic style. In 1911 it was extended to the east, also by Lynn, in a seamless transition with the distinctive cupola marking the join. As constructed, this library had the most marvellous open and galleried interior, almost chapel-like in its soaring proportions. In 1952 John McGeagh inserted an intermediate floor and in 1983 architects Twist and Whitley inserted a glass vaulted mezzanine and staircase into the upper floor. Both insertions were to the detriment of the original space. The building of the new Library may give the opportunity to restore at least the upper floor, and open up again the rich detailing of the walls and roof. On the ground floor, in a now forgotten corner, is a Gothic plaque to Lynn, including the words “This is also a record of the fact that the original college buildings erected in 1846, which owed much to his professional skill were by his designs completed in 1913 on an extended scale for the new University of Belfast in the 85th year of his age”. After the College became a University in 1908, it embarked on a major programme of building works and Lynn won the open competition to lay out the quadrangle concept. Amongst his proposals was a new museum hall straddling the quadrangle, behind and parallel to the Lanyon Building. - Source: QUB Heritage Trail PDF

Links --http://www.qub.ac.uk/home/StudyatQueens/PostgraduateStudents/OurnewstateoftheartGraduateSchool/